Reanimatiecursus groep 8 leerlingen groot succes!

25-06-2019

Gisteren kondigden wij het al aan, maar vandaag was het dan zover: groep 8 leerlingen van OBS Twister hebben een reanimatiecursus gekregen.

De reanimatiecursus werd gegeven op de school in Mijdrecht door professionals van het Rode Kruis.

De reden voor deze cursus is dat OBS Twister, 1 van de 9 scholen van Stichting AURO, het van groot belang vindt dat de leerlingen weten hoe te handelen op levensbedreigende momenten.

Onderdeel van de reanimatiecursus was ook het gebruik van een AED. Tegenover de  basisschool is een AED aanwezig. Nu hebben onze leerlingen zelf geleerd hoe ze hem moeten gebruiken. Ze hebben onder andere geleerd een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen, de hulpdiensten te alarmeren en EHBO te verlenen bij een hartstilstand.

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Dan is een AED (Automatische Externe Defibrillator) nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren. Meer informatie over een AED is terug te vinden op de website van de Hartstichting.

OBS Twister is de eerste school binnen Stichting AURO waar deze reanimatiecursus werd verzorgd. Na het succes van vandaag gaat Stichting AURO deze reanimatiecursus verder onder de groep 8 leerlingen mogelijk maken.

ps. Alle leerlingen van groep 8 hebben vandaag de reanimatiecursus met goed gevolg doorlopen en ontvangen een officieel tweejaar geldig certificaat van het Rode Kruis! Gefeliciteerd!